dimecres, 16 de març del 2016

MONOGRAFIA REGIONAL: ESTONIA

Introducció
Al llarg d’aquest treball s’analitzarà un dels dinou països que van formar part de la Unió Soviètica: Estònia. Tot i que aquest país forma part del que anomenem “països bàltics” o “repúbliques bàltiques” juntament amb Letònia i Lituània degut a la seva proximitat amb el mar Bàltic; en termes culturals, ètnics i lingüístics només Letònia i Lituània es consideren bàltics. Estònia té un passat relacionat amb el poble finlandès, compartint part de la llengua i de la cultura.
Ha sigut per aquesta peculiaritat per la qual hem decidit besar el treball en Estònia, per comprovar com de forma política establim fronteres o fem classificacions que no es condicionen a les característiques o peculiaritats de la gent que conforma el territori, ja que durant tot el període al que va pertànyer a la URSS les seves arrels culturals estaven lligades a un país que no era membre d’aquesta unió de Repúbliques Soviètiques. D’aquesta forma podem establir un vincle amb l’actualitat amb Crimea per exemple o Catalunya.
Per tant, seguint les línies de Robert C. Ostergren i Mathias Le Bossé The Europeans: A Geography of People, Culture and Environment, i tenint en compte la classificació que aquest fan sobre les regions europees; aquesta regió seria classificatòria[1]
Es important contextualitzar la seva situació dins la geografia europea per tal de poder fer un anàlisi rigorós del país. Aquesta república bàltica, amb capital a Tallin limita al nord amb el golf de Finlàndia, a l’oest amb el mar Bàltic, a l’est amb el llac Peipus i el riu Narva; que delimiten la seva frontera amb l’actual Rússia, i al sud amb el seu país veí Letònia, separat a partir de fronteres polítiques i no naturals (veure l’Annex 1: situació d’Estònia al mapa europeu).
Si el comparem a la resta de països europeus trobem que Estònia es més gran que molts de la resta, com per exemple Dinamarca, Luxemburg, els Països Baixos o Suïssa per exemple. La seva superfície total és de 45.222km2.
Pel que fa a la seva geografia podem distingir dues unitats diferenciades: una zona amb molta presència hidràulica, composta per la franja costera que compta amb petites planures situades a la meitat occidental del país, i una altra zona amb relleus més elevats i muntanyosos que es situa a la meitat oriental.

Història política d’Estònia
Pel que fa a la seva historia política em fixat com a punt de partida l’any 1227 i no abans ja que en aquest moment Estònia comença a interactuar amb la resta de regions veïnes i la geografia comença a tenir un paper fonamental en la seva història. Al 1227 els cavallers teutons van conquerir Estònia i van controlar Tallin fins el 1238, any en el que els danesos van recuperar el territori. Els cavallers van prendre un castell ocupat pels danesos i el van reconstruir com el castell Toompea. El nou sistema social va quedar establert i els alemanys van assumir el paper tant dels nobles com dels mercaders i artesans. Els estonians van ser obligats a adoptar el cristianisme i les seves terres van caure en mans dels cavallers i els bisbes. Aquest sistema feudal amb els alemanys com a terratinents i els autòctons com servents es va mantenir fins el segle XIX[2].
Tallin va ser adquirida de nou pels alemanys al 1347, any en el que les protestes contra les imposicions feudals ban obligar als danesos a renunciar a les seves possessions a Estònia. Van sorgir nombrosos gremis i associacions de mercaders, i ciutats com Tallin, Tartu, Viljandi o Pärnu van florir com a membres de la lliga Hanseática.
Al segle XVI Estònia es va convertir en el principal camp de baralla de la guerra de Livonia entre Rússia i Suècia (veure l’Anex 2: Mapa d’Estònia del segle XVI, concretament de l’any 15.73). L’any 1629 tot el país pertanyia als suecs, que en els cinquanta anys posteriors van aconseguir crear la universitat de Tärtu, introduir escoles en tot el pais, imprimir llibres en estonià i construir diversos edificis.
Tot i que les tropes sueques en un principi van poder resistir als russos, la batalla final de 1709 entre el rei suec Carles XII i Pere el Gran va marcar el destí d’Estònia els següents dos-cents anys. Tant els russos com els alemanys van mantenir als estonians allunyats de qualsevol responsabilitat i van marginar la llengua estona.
Al 1905 Estònia, com altres zones de Rússia, va mostrar el seu descontent que es va estendre per totes les ciutats de la regió. Els treballadors de les fàbriques van reforçar el moviment bolxevic y en les zones rurals es van incendiar diverses propietats alemanyes. Durant la Primera Guerra Mundial la possibilitat de que Estònia s’independitzés semblava llunyana. No obstant, la revolució de 1917, que va derrocar al règim tsarista de Rússia va impulsar a Estònia a declarar la seva independència al 1918. El tractat de Tartu, signat amb Rússia al 1920 va confirmar formalment la independència estona[3].
Tot i que entre 1919 i 1933 es van formar vint governs de coalició i tots ells van acordar distribuir les propietats balto-alemanes entre la comunitat local. Es van implantar sistemes d’edificació i pensions estatals. Els que havien impulsat aquest moviment nacionalista abans de la I Guerra Mundial van assumir llocs de responsabilitat. Al 1949 va tenir lloc la invasió soviètica que va acabar amb la independència d’Estònia. La invasió alemanya que es va produir un any després va ser rebuda per molts estonians com una espècie d’alliberació. Al 1944 l’exèrcit vermell va regressar a Estònia obligant als nazis a rendir-se i incorporant de nou el país a la Unió Soviètica.
Els 10 anys que van seguir a la reocupació soviètica van ser traumàtics per a Estònia. El programa de deportació es va tomar al 1944 i va arribar al seu punt culminant al 1949 amb l’arrest de 20.000 ciutadans d’Estònia. Les deportacions pretenien acabar amb tota la oposició a la implantació de granges col·lectives i qualsevol sabotegi als germans del bosc, un grup de la resistència que es va mantenir activa fins els anys 50[4].
Des de la dècada de 1970 Estònia va començar a incrementar les relacions amb el món no soviètic. El 1985 Gorvachev va assumir el poder com a secretari general del Partit Comunista de la URSS i els estonians van aprofitar les seves polítiques liberals per revitalitzar l’escena cultural i reestructurar fàbriques i petits negocis.
Els anys 1992 i 1993 van resultar un repte per a Estònia. Mart Laar va assumir el càrrec de primer ministre en la primera legislatura. El tancament de fabriques i l’abandonament de les granges col·lectives va provocar un patiment a moltes persones, tot i que aquesta precària situació no es va prolongar durant molt de temps. Al 1999 Laar va aconseguir acabar amb la crisi provocada pel col·lapse de l’economia russa al 1998.
Actualment Estònia es governat per un sistema republicà de govern, que està format pel primer ministre, nominat pel president i aprovat pel Parlament. El govern exerceix el poder executiu en virtut de la Constitució i les lleis de la República. El Parlament dirigeix i coordina el treball de les institucions governamentals i es responsable de la autoritat del poder executiu. El president és triat cada 5 anys per un parlament unicameral.
El poder legislatiu el regeix l’Assemblea de l’estat, que està format per 101 membres. Aquets diputats són elegits cada quatre anys. Per l’altra banda, el poder judicial està compost per tribunals de primera i segona instància, que estan subordinats a la Cort Nacional amb 19 membres, que han sigut triats pel Parlament i pel President.

Organització territorial
Actualment Estònia està dividida administrativament en 15 districtes o comptats anomenats“Maakond”: Harjumaa (Tallinn), Hiiumaa (Kardla), Ida-Virumaa (Johvi), Jarvamaa (Paide), Jögevamaa (Jögeva), Läänemaa (Haapsalu), Lääne-Virumaa (Rakvere), Pärnumaa (Pärnu), Pölvamaa (Pölva), Raplamaa (Rapla), Saaremaa (Kuressaare), Tartumaa (Tartu), Valgamaa (Valga), Viljandimaa (Viljandi) y Vörumaa (Vöru).
Cadascun d’aquests comptats està administrat per un Governador nombrat pel Govern que canvia cada 5 anys.
L’Administració Local està composta per 45 ciutats i 209 municipis. Cada municipi és una unitat de govern amb els seus propis organismes representatius i executius, on la tria dels seus representants es fan en unes eleccions locals per sufragi universal que tenen lloc cada tres anys.
Aquests municipis es poden classificar de dues maneres: o municipis urbans o rurals, i les seves dimensions varien dels 400.000 habitants que trobem a Tallin als 100 de Ruhnu aproximadament. Més de dos tercis dels municipis del país tenen menys de 3000 habitants.



Relació d’Estònia amb la URSS
El pacte secret Soviètic-Alemany, que va ser signat pels cancellers Molotov i Ribbentrop al 1939, establia que Estònia, juntament amb Lituània i Letònia serien controlats pel govern soviètic. Simultàniament, Estònia va signat un tractat d’assistència mútua amb Moscou que va concloure amb la creació de bases navals soviètiques al territori bàltic i amb la presència de gairebé 25.000 soldats de l’exèrcit vermell al territori. Al junt de 1940 Stalin va eliminar el govern de Tallin i el va substituir per membres del Partit Comunista d’Estònia, que van assumir el poder després de guanyar unes eleccions poc democràtiques, ja que només van poder votar aquells que simpatitzaven amb el partit comunista. El nou govern va adoptar el nom de República Socialista Soviètica d’Estònia, i es va incorporar de forma voluntària a la URSS.
Entre l’agost i el setembre de 1991 els Països Bàltics dels que forma part Estònia, juntament amb Letònia i Lituània var forçar la seva ruptura amb la Unió Soviètica, pocs mesos abans de que aquesta es desintegrarà completament. Estònia tenia com a objectiu la formació i consolidació duna sobirania nacional a partir de la recuperació de la seva independència, instaurar la democràcia, l’Estat de Dret i l’economia social de mercat[5].
Estònia pretenia recuperar i restablir la seva identitat perduda, que s’havia vist anul·lada un cop aquesta va formar part de la unió de repúbliques socialistes. Amb un 61, 5% de població autòctona[6], es va formar al 1987 una “Societat per a la preservació de la Història d’Estònia” amb l’objectiu de promoure les bases culturals del país. Com a conseqüència, un any després es forma el Partir per la Independència Nacional, que va ser el primer partir polític que es va oposar al règim de la URSS des de la seva integració en aquesta. Finalment, aquest mateix any es funda el Front Popular i el 16 de novembre el Soviet Suprem proclama la “sobirania” d’aquesta república. I al 1991, quan finalment la URSS queda dissolta, les repúbliques bàltiques, juntament amb la resta de països que configuraven la Unió Soviètica van ser animades i recolzades per continuar pel camí de la independència.
Al llarg de la dècada dels noranta, Estònia aconsegueix consolidar el seu procés cap a la transició i establir vincles amb la Unió Europea. Un cop reconeguda la seva independència i després d’haver ingressat a la ONU i al Consell d’Europa, Estònia va iniciar la consolidació de la seva transició cap a la democràcia parlamentària.

Relació amb la Unió Europea
A l’agost de 1991, la Comunitat Europea va reconèixer a la República d’Estònia un cop aquesta va aconseguir la seva independència. L’any següent, la Comissió Europea va acreditar a l’ambaixador d’Estònia a Brussel·les, i al 1996 va obrir la seva delegació a Tallin.
Estònia va presentar la seva sol·licitud per unir-se a la UE al novembre del 1995 i les negociacions van començar al març del 1998; aquestes van finalitzar a Copenhage al desembre del 2002.
L’esborrany del Tractat d’Adhesió va ser aprovat pel govern d’Estònia el 8 d’abril del 2002, i el 16 del mateix mes el president Arnold Rüütel y la ministra d’exteriors  Kriistina Ojuland van participar en la firma del tractat a Atenes[7].
El referèndum a Estònia sobre la seva adhesió a la UE es va celebrar el 14 de setembre de 2003. El poble va respondre amb un majoritari SI (66,83% dels vots) tant a la seva incorporació efectiva a la UE. Finalment, Estònia entra a la Unió Europea l’any 2004 i adopta l’euro com a moneda oficial al 2011.

Demografia
Estònia va finalitzar el 2014 amb una població de 1.313.271 habitants, i en ella es pot intuir un descens de 2.548 habitants respecte a l’any anterior. Aquest és un desp països menys poblats si el comparem amb la resta de països europeus.
Al 2014 la població femenina va ser majoritària, comptant amb el 53,22%5 de la població total de la regió (veure l’Annex 4: gràfica comparativa entre habitants dones i homes).
La densitat de la població és de 29 hab/km2, fet que demostra que de les tres Repúbliques Bàltiques és la menys poblada, comptant amb un creixement vegetatiu negatiu (-1,5%).
L’esperança de vida és de 72 anys i la mitja de fills per família és d’1.66, fet que està provocant que la seva població disminueixi un 0.04%, fet que explicaria el descens de població del 2013 al 2014.
Abans de la Segona Guerra Mundial els estonians ètnics constituïen el 88% de la població, amb les minories nacionals que constituïen el 12% restant. Els grups minoritaris més grans al 1934 eren russos, alemanys, suecs, letons, jueus, polacs i finlandesos.
Entre el 1945 i el 1989, la proporció d’estonians ètnics de la població resident dins dels límits definits del país es va reduir al 61%, causada pel programa soviètic de promoure d’immigració massiva de treballadors industrials i les morts causades per la Segona Guerra Mundial[1].
Actualment, els estonians formen el grup majoritari de la població, concretament el 69%, els russos formen el 25% i les altes minories formades per els col·lectius de les altres repúbliques de l’Antiga Unió Soviètica, i els immigrants de la resta del món formen el 6% restant[2].
13 dels 15 comtats del país estan formats bàsicament per població autòctona, sent el més heterogeni Hiiumaa, on els estonians representen el 98,4% de la població. No obstant en ciutats com Ida-Viru, els estonians ètnics representen el 20% e la població, on els russos formen el 70% de la població.
A nivell lingüístic, actualment es parlen 109 llengües, segons un cens realitzat al 2000, que queden classificades de la següent manera:




[1] TAIBO, Carlos, La Unión Soviética, El Espacio Ruso-Soviético en el siglo XX, Ed. Síntesis, Madrid, p. 121.
LLENGUA
POBLACIÓ QUE LA PARLA (%)
ESTONI
67,3%
RUS
29,7%
ALTRES LLENGUES
3%

Agents econòmics
Les dades amb les que treballarem per fer l’anàlisi de l’economia d’Estònia són del 2014 i del 2015. Al 2014 Estònia va quedar en el lloc 103 per volum del PIB a nivell mundial. El seu deute pública va ser de 2.072 milions d’euros, el que es tradueix com un 10,40% del PIB i el seu deute per càpita va ser de 1.581 euros per habitant.
El PIB a 2015 va ser de 15.6000 euros, fet que el va col·locar al 44 lloc de 196 països. En quant a l’Índex de Desenvolupament Humà o IDH, que mesura el progrés del país, el d’Estònia va ser de 0.861 punts al 2014, ocupant el lloc 30 de 187 països.
Pel que fa als negocis, es troba al lloc número 16 del Doing Busisnes dels 189 que conformen aquest rànquing, que classifica els països segons la facilitat que ofereix per fer negocis. També és important destacar que és un dels països europeus on es percep que hi ha menys casos de corrupció política (veure l’Annex 5: gràfic on es mostra els beneficis dels negocis estonians).
A la taula següent podem veure una síntesi dels principals marcadors econòmics del país:
PIB
2015
20.461 M. Euros
PIB PER CÀPITA
2015
15.6000 Euros
DEUTE
2014
2.072 M. Euros
DEUTE PER CÀPITA
2014
1.581 Euros
DÈFICIT
2014
147 M. Euros
DESPESA PÚBLICA
2014
7.585 M.. Euros
DESPESA EN SALUT
2014
854.3 M. Euros
DESPESA EN EDUCACIÓ
2014
826.7 M. Euros.

Pel que fa als sectors econòmics d’economia del país té un cert grau d’industrialització on destaquen aquelles dedicades a l’alimentació, la fusta, les construccions mecàniques o els productes químics per exemple. Hem de pensar que la majoria d’aquestes fàbriques daten del període soviètic, per tant no són industries excessivament modernitzades; per tant, hi ha una necessitat i l’intent de millora que està sent possible gràcies a les ajudes de la Unió Europea[10].
A partir de la dècada dels 90`ha hagut una aposta per les noves tecnologies, arribant a ser el país europeu que millor té integrades les xarxes de les TIC a totes les esferes de la vida pública, posant-les a l’abast de tota la població, fet que contribueix de forma econòmica, ja que la tecnologia té una gran rellevància pel que fa al PIB del país.
També cal destacar que Estònia ha realitzat una alliberació de l’economia estimulant la inversió estrangera i cooperant de forma directa amb països veïns com Finlàndia. Els seus productes més comercialitzats són la maquinaria, la gama electrònica o la fusta i els tèxtils; que són repartides principalment a països membres de la comunitat europea (veure l’Annex 6: gràfic de les exportacions i de les manufactures del país).
Una altra font d’ingressos per al país és el turisme. Aquest creix a un ritme de l’11% anual i representa el 7% del PIB. Altres sectors que destaquen en la seva economia són l’agricultura, la ramaderia, l’explotació forestal, la pesca, el petroli o el gas.
Ens agradaria destacar que des del 2010 hi ha hagut un apropament entre Estònia i el nostre país, que han tingut com a conseqüència la creació de diversos projectes relacionats amb el desenvolupament tecnològic o les energies renovables.

Preservació de la identitat estoniana
Com hem comentat a la introducció i al llarg del treball, Estònia sempre ha tingut en gran consideració la seva cultura pròpia i ha lluitat al llarg sobretot de tot el segle XX per a mantenir-la. Tal i com apunta Isabel Stanganelli:
“Las tensiones étnicas son particularmente evidentes en las regiones post-comunistas. Para la gente del Báltico, preservar su identidad nacional ha sido una de las mayores preocupaciones durante la última media centuria. Especialmente en Estonia se temió la extinción étnica i cultural, debido al diezmado de la población nativa de este país ocasionado por la guerra i el dominio de Moscú, por la influencia de gran número de rusos y otras “minorías” del este, y por la política deliberada de rusificación”[11].
Un cop Estònia aconsegueix la independència, comença a representar la nacionalitat del seu propi estat, que ja no està subordinat a l’Imperi Soviètic. L’augment del nacionalisme a Estònia i la pèrdua dels privilegis especials dels que gaudien els russos sota la URSS van conduir a l’augment de tensions entre els russos i els bàltics, que s’ha prolongat fins a l’actualitat.
No obstant, aquestes tensions, tenen el seu origen abans de l’annexió al 1940. Hem de tenir en compte que les estructures ètniques estones eren bastant homogènies. Sí que és cert que existien minories, però aquestes no causaven problemes polítics, com passaria posteriorment. De fet, s’ha registrat que durant la dècada dels anys 30’ aquestes minories convivien amb els autòctons del país de forma pacifica, inclús aquestes minories tenien els seus propis establiments escolars estatals, per exemple. Les lleis també protegien el dret a mantenir les seves llengües. Aquests factors feien que les repúbliques bàltics estiguessin considerats entre els més democràtics a Europa.
Un cop finalitzada la invasió soviètica, la política de russificació instaurada per Moscou va arribar a l’etnocidi, van introduir grans masses de població russa a Estònia i van implantar la llengua russa com a idioma oficial de tot el règim; provocant que el sentiment identitari dels estonians quedés oprimit.
L’etnocidi va començar al 1941 quan uns 50.000 habitants de les Repúbliques Bàltiques van ser deportats a Siberia, on la gran majoria d’ells van morir. Aquestes pràctiques van continuar fins la mort d’Stalin al 1952.
Es calcula que les pèrdues humanes, incloent les que van tenir lloc durant la Segona Guerra Mundial van ascendir gairebé al milió de persones en les 3 Repúbliques Bàltiques. Per tal de substituir a aquestes persones i que l’economia seguís funcionant es van produir migracions massives de russos cap al territori impulsades per l’Estat a partir del desenvolupament d’una industria forçada.
Una part important de la immigració russa que va arribar al país va ser l’exèrcit soviètic. Amb la instal·lació de bases militats uns 20.000 oficials i les seves famílies es van transformar en residents permanents. Quan els militats soviètics van ser desmobilitzats, se’ls va oferir gratuïtament nous departaments construïts per l’estat a qualsevol ciutat de la URSS.
D’aquesta manera els estonians es van transformar en una minoria en el seu propi país. Aquesta complexitat ètnica es veu reflectida per exemple en la confluència de totes les religions que es practiquen. El protestantisme és la seva religió majoritària, però també hi ha grans grups de cristians o musulmans.
Cal destacar que en les regions rurals del país els habitants que predominen són els autòctons de la regió, ja que els emigrants van preferir establir-se en les capitals i en les ciutats grans, ja que el nombre de feina i les oportunitats eren més abundants que en les zones rurals. De fet durant el període comunista, es va potenciar el desenvolupament de les ciutats deixant de banda el desenvolupament agrari. Moscou va enviar oficials per tal de que aquests desenvolupessin un sistema especial per tal d’eradicar el model tradicional del país d’habitat dispers de granges familiars, substituint-les per kolhozes i sovjoses[12].
A Estònia les majors concentracions de població russa es trobaven a la capital i al nord-est on hi ha dos grans ciutats: Narva i Kohtla-Järve, en les quals les poblacions russes actualment predominen sobre les estones.
La llei de Ciutadania, un cop la URSS es va dissoldre permetia aquesta a tots els habitants que van ser ciutadans del país abans de 1940, per tant el 28% de la població es troba exclosa, afectant especialment als russos que es troben sense nacionalitat russa i que tenen en canvi la ciutadania de la URSS. 
Podem establir que a la època soviètica tenim dos grans focus d’identitat ètnica al país. Un és el pròpiament autòcton, que va lluita per la conservació de la seva cultura i la seva llengua, i que va tenir com a conseqüència la creació de diversos partits polítics que lluitaven per tal de que aquesta fita es veies realitzada; i l’altre està format per la població russa, bielorussa i ucrainiana, que constitueixen una unitat ètnica i cultural, que es basa en lligams com la llengua i històrics (ja que molts d’ells van arribar al país com a conseqüència de les grans onades d’immigració posteriors a la Segona Guerra Mundial). Aquests dos focus identitaris estan en oposició encara en l’actualitat, ja que ambdós consideren Estònia com el seu país.



Annexes

Annex 1:

Situació d’Estònia al mapa europeu

Annex 2



Mapa d’Estònia del 1573 fet per Joann Portantius




Annex 3:






Organització del territori dividit en regions

Annex 5:









Beneficis comptats en bilions d’euros dels beneficis dels negocis estonians entre l’any 2002 i el 2015.

Annex 6:




Gràfic que mostra les exportacions i les manufactures del país des del 2013 fins a mitjans del 2015.


Bibliografia
Estonia, Letonia y Lituania, El País, Aguilar
KIRCH, A. & M., National Minorities in Estonia, en RUPESINGHE, K., KING, P., y VORKUNOVA, O. (eds.)
OSTERGREN, Robert C i LE BOSSÉ, Mathias, The Europeans: A Geography of People, Culture and Environment, 2004, The Guilford Press
LAART, Mart, Estonia, Centre for Research into Post-Communist Economies, 2002
Revista de la Historia Contemporánea, Pasado Memoria, El «retorno a Europa» de los Países Bálticos: de la ruptura con la URSS a la integración en la Unión Europea y la Alianza Atlántica del siglo XXI, 2004
STANGANELLI, Isabel, Las Repúblicas Bálticas: Lituania, Letonia y Estonia. El puente entre el Este y el Oeste, Revista de Relaciones Internacionales Nro. 8
TAIBO, Carlos, La Unión Soviética, El Espacio Ruso-Soviético en el siglo XX, Ed. Síntesis, Madrid

Webgrafia

Annexes




[1] Recordem que segons aquests autors les regions també es poden classificar en regions institucionals, que són pròpiament administratives i estan creades per diferents institucions on s’estableix una jerarquia; i regions subjectives que són enteses com una comunitat pels diferents membres del territori. Poden ser percebudes internament com externament; un exemple seria Catalunya o el Magreb. Extret de: OSTERGREN, Robert C i LE BOSSÉ, Mathias, The Europeans: A Geography of People, Culture and Environment, 2004, The Guilford Press,pp. 3-5.
[2] Estonia, Letonia y Lituania, El País, Aguilar, p.50.
[3] LAART, Mart, Estonia, Centre for Research into Post-Communist Economies, 2002, p 73.
[4] TAIBO, Carlos, La Unión Soviética, El Espacio Ruso-Soviético en el siglo XX, Ed. Síntesis, Madrid,p. 93. 
[5] Revista de la Historia Contemporánea, Pasado Memoria, El «retorno a Europa» de los Países Bálticos: de la ruptura con la URSS a la integración en la Unión Europea y la Alianza Atlántica del siglo XXI, 2004, p. 38-45.
[6] Població total de la República d’Estònia al 1989: 1.565.662; dels quals estonians: 963.269, russos: 474.815 i ucrainians: 48.273. KIRCH, A. & M., National Minorities in Estonia, en RUPESINGHE, K., KING, P., y VORKUNOVA, O. (eds.), p. 95.
[8] TAIBO, Carlos, La Unión Soviética, El Espacio Ruso-Soviético en el siglo XX, Ed. Síntesis, Madrid, p. 121.
[11] STANGANELLI, Isabel, Las Repúblicas Bálticas: Lituania, Letonia y Estonia. El puente entre el Este y el Oeste, Revista de Relaciones Internacionales Nro. 8, p. 1
[12]  Revista de la Historia Contemporánea, Pasado Memoria, El «retorno a Europa» de los Países Bálticos: de la ruptura con la URSS a la integración en la Unión Europea y la Alianza Atlántica del siglo XXI, 2004, p. 27.